Založ si blog

Sara Nui, rozprávkarka ( Doslov ku knihe „Rozprávky zo starých čias )

Boli to najkrajšie roky nášho života. Nasťahovali sme sa do nového bytu na Dolných honoch pri Slovnafte. Boli sme prví  v dome, postupne tam prichádzali ďalšie mladé rodiny a vzniklo malé spoločenstvo, ktoré tu malo spolu stráviť dvanásť spoločných rokov. Vtedy sa začala aj éra kresiel. A práve v nich, či vlastne v ňom,  v tom prvom, asi erárnom, knižku po knižke precitala Rozprávkarka, ale práve v tomto prvom s výhľadom na oheň zo Slovnaftu, sa narodila nová žiačka Hansa Christiana Andersena.

 

 

Rozprávky pre deti a niektorých dospelých” nazvala svoju “prvú knižku, ktorú napísala čupiac na kresle, s veľkým žiackym zošitom na kolenách. Odvtedy sa menili kreslá, byty, aj zošity, ale pre mňa sa stále vlnil v linajkách detský, chlapčenský, doktorský rukopis, pripomínajúci trochu lekársky predpis pre dušu. Žil som medzi týmito pôvabnými čarbaničkami, ktoré sa vynárali v prítmí z húštiny kučeravých vlasov osvetľované žiarou veľkých čiernych očí. Dáška, Dagmar, Daga, lebo vtedy si ešte navymyslela Saru, nikdy nepísala za písacím stolom a veľmi dlho nepoužívala ani našu Zetu, rachotiaci písací stroj. Mala extrémne jemný sluch, surovosť v hlase ju vždy zabolela.

 

 

Bol som jej prvý a nadlho aj jediný čitateľ, okrem malého Janka, ktorému rozprávky sama čítala. Keď som si prečítal práve tieto prvé, hneď som pochopil, že som svedkom nevšednej udalosti. Zrodila sa nová Rozprávkarka. A až oveľa neskôr, v jej veľkých jagavých očiach sa už striedala radosť s bolesťou, som pochopil, aký ťažký údel ju čakal. Zachovať si detskú dušu v studených tmavých múroch ústavu anatómie, exoticky krásna v sivých uliciach ošarpanej Bratislavy sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia, na každom kroku prenasledovaná zlostným šepotom závisti, nebolo ľahké. Vždy hovorila, že má celú tvár doráňanú neviditeľnými jazvičkami.

„Rozprávky zo starých čias”, dnes mi ešte viac ako vtedy pripadá neuveriteľné, ako si dokázala oživiť Andersena. Ihlová víla Prašmilka, keď prižmúriš oko, uvidíš ju. V hrmote vzkriesila nežný citlivý svet skrytých zákutí.

Čím viac sa vzďaľuješ, Dáška, Sara Nui, tým viac ťa cítim.

 

V Bratislave, 4. 6. 2013                                                                                                                         Ján Slovák

Sara Nui – Rozprávky zo starých čias

18.01.2018

Začiatkom 80. tych rokov, dvadsiateho storočia začala Dáška Slováková (Sara Nui) písať rôzne texty. Najprv miniatúry: Listy Kláre,Listy Kikinpolcovi a neskôr divadelné hry : Cvičná jazda,Neskoré popoludnie, Dve, Ako sa šklbú kury, Koniec sveta, Princezná na kolotoči, Dajme jej trochu svetla… až v roku 1985 došlo k radikálnemu obratu. „Zistila som, že [...]

Vrtuľník / Apache AH-64E /

Cvičenia NATO blízko ruských hraníc ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na možný konflikt s Ruskom, tvrdí Kremeľ

04.05.2024 13:27

Vojenské cvičenia Steadfast Defender sú najrozsiahlejšie cvičenia NATO od manévrov Reforger z roku 1988 počas studenej vojny.

Milan Rastislav Štefánik

Politici si pripomínajú výročie úmrtia generála Štefánika. Mestá a obce organizujú pietne spomienky

04.05.2024 12:49

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy.

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

Michal Šimečka

Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

04.05.2024 11:14, aktualizované: 13:44

Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3113x
Priemerná čítanosť článkov: 1557x

Autor blogu

Kategórie

Archív